NASVET EDUKATORJA: Gel nohti in piljenje

Piljenje!

Če bi meni kdo pred leti rekel, da moram izbrati nekaj, kar ne maram najbolj pri podaljševanju gel nohtov… Bi prav gotovo, brez premisleka rekla, da je to piljenje! Kar je prav tako zanimivo, po pogovoru z ostalimi nohtnimi stilistkami, vidim da je to “črna pika” vseh. Da sem iskrena, sem s prakso pravilnega piljenja,  vzljubila tudi ta del. 🙂

Napake in pomembnost piljenja:

Seveda je pred piljenjem potrebno osvojiti tudi predhodne korake (priprava in podaljševanje nohtov, pravilna postavitev šablone, jačanje kritične točke…). Piljenje je “pika na i” vsake izdelave nohtov. Če tudi z UV gelom, akrilom ali polygelom, ne uspete oblikovati najlepšega nohta, se da s pilico veliko rešiti. Vendar so pomembni vsi koraki!

Piljenje ne sme biti tekma s časom. Ko sem sama izpopolnjevala svoje znanje izdelovanja gel nohtov in s tem tudi piljenje, sem si sprva rekla: “Nemogoče, da si za vsak noht vzamem toliko časa!” Priznam, na začetku mi je bila muka piliti po korakih in piljenje sem smatrala kot nekaj najbolj enostavnega, osnovnega. Pa ni tako. Le s pravilnimi koraki, pridemo do pravilnega nohta.

Pozornost na:

 • Simetriji in debelini nohta. Prosti rob naj ne bo debelejši od debeline bančne kartice.
 • Da se noht lepo nadaljuje čez linjo prostega roba, da v robovih ne zmanjka gela. To se zna zgoditi, ko želite, da so gel nohti ožji. Vendar ne ožajte na ta način! (Več o tem, v prihodnje.)
 • Da se s piljenjem ne dvigne linije konice.

Kakšne pilice so najboljše:

Odvisno seveda, za kaj jih uporabljamo (naravna manikira, gel nohti, akril nohti, oblikovanje ali odstranjevanje umetnih nohtov…). Ampak, ker so ravno tema gel nohti oz. njihovo piljenje, se bom osredotočala predvsem na to.

Pri Mollon PRO, nudimo pilice primerne za akril in gel nohte granulacije od 80 do 240. Kar se tiče same oblike, menim da je stvar navade vsake posameznice. Meni osebno so najbolj všeč oblike elipse ali ravne. Kar pa se tiče granulacije – grobosti pile: pomeni število drobnih zrnc peska na kvadratni centimeter. Kar pomeni, večja ko je številka grobosti – mehkejša bo pilica, nižja je številka – grobejša bo pilica.

 • Grobost pilice 80: za površinsko odstranjevanja gela oz. akrila. (Obnohtne kožice se izogibam, da je ne poškodujem, saj je pilica pregroba za to.)
 • Grobost pilice 100: uporabljamo za krajšanje in oblikovanje konic umetnih nohtov (gel, akril, polygel).
 • Grobost pilice 150: je namenjena površinskemu oblikovanju umetnih nohtov.
 • Grobost pilice 180/240: 240 uporabljamo za pripravo nohta pred nanosom gela ali akrila. Lahko tudi za krajšanje naravnih nohtov. 180 pa za končno oblikovanje umetnih nohtov.
 • Mehkejše pilice uporabljamo za naravne nohte. Bufferje pa za pripravo naravnih nohtov, pred nanosom permanentnih lakov in za glajenje gel nohtov, kot tudi akrila in polygela, pred nanosom barve.

Naredi sama – DIY:

Napisala sem korake in prijeme pilice, poleg pa priložila tudi slike, za lažje razumevanje. (Pri prijemih, opisujem delo z desno roko.)

Koraki in prijemi pilice:

 • Oblikuj prosti rok nohtov. Pili pravokotno s pilico – ob straneh, po potrebi pod nohtom (tukaj bodi pozorna, da ne dvigneš linije konice in, da ne prepiliš ob robovih prostega roba).

Pri piljenju desne stene in konice, oporabi prijem “pištole”, s katerim podpreš sredinski del pilice in omogočiš piljenje ravnih linij.

Pri piljenju leve stene in konice uporabi prijem “štopar”, s katerim podpreš sredinski del pilice in omogočiš piljenje ravnih linij.

 • Nato začneš piliti od stranskih robov kožice s potezami proti sredini. To narediš povsod okoli robov kožice.

Uporabi prijem “cigarete”, pri katerem lahko uporabiš celotno površino pilice (lahko še bolj razpreš prste, kot je na sliki, tako uporabiš še večjo površino pilice).

 • Nato od prostega roba konice, do kritične točke piliš z ravnimi potezami. Da je konica lepo ravno oblikovana, ali z minimalnim padcem, v aerodinamično obliko.

Uporabi prijem “cigarete”.

 • Po vertikalni sredini nohta, kjer je ostal neobdelan del, s polkrožnimi potegi po liniji, izbriši robove.

Pri površinskem piljenju uporabi prijem “cigarete” ali “pahljače”, pri katerem lahko uporabiš celotno površino pilice. 

 • Ko je noht simetričen in ravnopravšnje debeline, lahko s krožnimi gibi s pilico po nohtu, zgladiš drobne črte, v kolikor so ostale. Nato zmatiraj še z bufferjem.

Priporočam ti prijem “pištole”.

V kolikor sproti vidiš nepravilnosti, se vrni na korake. Verjemi, da čez čas sploh več ne boš razmišljala o njih.

 • Nohte poljubno nalakiraj. Jaz sem to naredila s črno barvo in čez nanesla matt top coat. Nepravilnosti so na mat efektu še bolj vidne.

Roke lahko nato neguješ z naravnimi izdelki iz Skintruth.

Srečno pri piljenju in čimbolj simetrične nohte ti želim. 😉