Piljenje nohtov in izbira pilice za nohte je “pika na i” vsake izdelave nohtov. Le s pravilnimi koraki, pridemo do pravilnega in lepo oblikovanega nohta.

Če bi mi kdo pred leti rekel, da moram izbrati nekaj, kar najmanj maram pri podaljševanju gel nohtov, bi prav gotovo, brez premisleka rekla, da je to piljenje. Po pogovoru z ostalimi nohtnimi stilistkami, vidim da je to “črna pika” mnogih. Da sem iskrena, sem s prakso in koraki pravilnega piljenja,  vzljubila tudi ta del.

Napake in pomembnost piljenja:

Pred piljenjem je potrebno osvojiti tudi predhodne korake (priprava nohtov, pravilna postavitev šablone, grajenje nohtov…). Piljenje je “pika na i” vsake izdelave nohtov. Če tudi z UV gelom, akrilom ali polygelom, ne uspemo oblikovati najlepšega nohta, se da s pravilnim piljenjem veliko rešiti. Vendar so pomembni vsi koraki.

Piljenje ne sme biti tekma s časom. Ko sem sama izpopolnjevala svoje znanje izdelovanja gel nohtov in s tem tudi piljenje, sem si sprva rekla, da je nemogoče, da si za vsak noht vzamem toliko časa. Priznam, da mi je začetku bilo prav neprijetno piliti po korakih, prav tako pa sem piljenje dojemala kot nekaj najbolj enostavnega oziroma preprostega. A vendar temu ni tako. Le s pravilnimi koraki pridemo do pravilnega in lepo oblikovanega nohta.

Pozornost na:

 • Simetriji in debelini nohta. Prosti rob naj ne bo debelejši od debeline bančne kartice.
 • Da se noht lepo linearno nadaljuje čez linijo prostega roba; v robovih ne sme manjkati gela. Ta napaka se lahko zgodi, ko želimo, da so gel nohti ožji; ob robovih nanesemo premalo materiala, prepilimo linijo…
 • Da se s piljenjem ne dvigne linije konice.

Katere pilice so najboljše za piljenje nohtov?

Odvisno seveda, za kaj jih uporabljamo (naravna manikira, gel nohti, akril nohti, oblikovanje ali odstranjevanje umetnih nohtov…).

Pri Mollon PRO nudimo pilice primerne za akril in gel nohte granulacije od 80 do 240. Izbiramo lahko med različnimi oblikami: ravna, banana ali elipsa. Kar se tiče same oblike, menim da je stvar navade vsake posameznice. Kar pa se tiče granulacije: pomeni število drobnih zrnc peska na kvadratni centimeter. To pomeni, večja kot je številka granulacije – mehkejša bo pilica, nižja je številka – grobejša bo pilica.

 • Granulacija pilice 80: uporabljamo za površinsko odstranjevanja gela oz. akrila. (Obnohtne kožice se izogibamo, saj je pilica pregroba.)
 • Granulacija pilice 100: uporabljamo za krajšanje in oblikovanje konic umetnih nohtov (gel, akril, polygel).
 • Granulacija pilice 150: je namenjena površinskemu oblikovanju umetnih nohtov.
 • Granulacija pilice 180/240: 240 uporabljamo za pripravo nohta pred nanosom gela ali akrila. Lahko tudi za krajšanje naravnih nohtov. 180 pa za končno oblikovanje umetnih nohtov.
 • Mehkejše pilice uporabljamo za naravne nohte. Bufferje pa za pripravo naravnih nohtov, pred nanosom permanentnih lakov in za glajenje gel nohtov, kot tudi akrila in polygela, pred nanosom barve.

Naredi Sama Piljenje Nohtov – DIY:

Opis dela z desno roko.

Koraki in prijemi pilice:

 • Oblikujemo prosti rok nohtov. Pilimo pravokotno – ob straneh, pod nohtom, ko oblikujemo linearni del (tukaj smo pozorni, da ne dvignemo linije konice in ne prepilimo robov prostega roba).

Pri piljenju desne stene in konice, oporabimo prijem “pištole”, s katerim podpremo sredinski del pilice in omogočimo piljenje ravnih linij.

Pri piljenju leve stene in konice uporabimo prijem “štopar”, s katerim podpremo sredinski del pilice in omogočimo piljenje ravnih linij.

pilica za nohtepilice za nohte

 • Nato začnemo piliti stranske robove, od kožice proti središču. Popilimo povsod okoli robov kožice.

Uporabimo prijem “cigarete”, pri katerem uporabimo večjo površino pilice (lahko še bolj razpremo prste, kot je na sliki, s tem uporabimo še večjo površino pilice).

 • Za zagotovitev lepih linij aerodinamične oblike nohta, pilimo z dolgimi potezami od prostega roba konice, do kritične točke.

Uporabimo prijem “cigarete”.

 • Po horizontalni sredini nohta, kjer je ostal neobdelan del, s polkrožnimi potegi po liniji, zgladimo robove in ostale nepravilnosti.

Pri površinskem piljenju uporabimo prijem “cigarete” ali “pahljače”, pri katerem lahko uporabimo celotno površino pilice. 

piljenje nohtovpilice za nohte

 • Vedno preverimo simetrijo in debelino nohta iz vseh strani. Ko je noht simetričen in ravnopravšnje debeline, s krožnimi gibi s pilico, zgladimo drobne črte, linije in nepravilnosti v kolikor so ostale. Nato zmatiramo še z bufferjem.

Priporočam prijem “pištole”.

pilice za nohtepilice za nohte

V kolikor sproti vidimo nepravilnosti, se vrnemo na korake. Korake, o katerih čez čas vedno manj razmišljamo in nam postanejo avtomatski.

 • Ko so nohti simetrični in gladki, so pripravljeni na barvni premaz. Sama sem jih nalakirala s črno barvo in čez nanesla matt top coat. Večje nepravilnosti so lahko na mat efektu še bolj vidne.

piljenje nohtovpiljenje nohtov

Roke lahko nato negujemo še z naravnimi izdelki iz Skintruth.

PRIJAVA NA TEČAJE.

Srečno pri piljenju, ter čimbolj simetrične nohte Vam želim.