Razlika med UV in LED lučko za nohte

Iščete najbolj učinkovito rešitev za hitrejše in boljše sušenje vašega laka za nohte? Si želite preizkusite gel lake, ki jih ni mogoče sušiti in utrditi brez lučke? Imate kozmetični salon in kupujete opremo ter pripomočke za nego nohtov? Potem ste gotovo že razmišljali o tem, katera lučka za nohte bi bila najbolj primerna izbira za vas in katera med njimi je najbolj učinkovita. Na trgu je namreč na voljo obilo različnih modelov, ki se v osnovi razlikujejo. Predvsem po tem, ali za sušenje gel laka in drugih vrst lakov za nohte uporabljajo UV ali LED tehnologijo. Kakšna je razlika med UV in LED lučko in katero od njiju se vam najbolj splača kupiti za domačo rabo ali uporabo v vašem kozmetičnem salonu?

UV lučka za nohte

Za polimerizacijo oziroma sušenje različnih lakov za nohte so se še pred leti uporabljale le UV lučke za nohte. Druge učinkovite tehnologije v ta namen namreč ni bilo. Utrjevanje laka z ultravijolično svetlobo pa omogoča resnično dobre rezultate. Ultravijolična svetloba namreč odlično utrdi lak in mu podaljša obstojnost. Nekaterih lakov brez nje sploh ni mogoče posušiti.

Polimerizacija pod UV svetlobo ali kot pogovorno rečemo “sušenje”, traja približno 1, 2 ali 3 minute. Odvisno od modela in odvisno od programa, ki ga izberete. Primerna je za sušenje in utrjevanje katerega koli laka, kar je vsekakor velika prednost, saj je praktično univerzalna. Vsakih nekaj mesecev je treba zamenjati le UV žarnico, kar ni prevelik strošek. Ker so modeli z UV svetlobo že v osnovi cenejši od LED modelov, je to lahko dober razlog, ki vas prepriča v nakup.

LED lučka za nohte

Večina kozmetičnih salonov danes uporablja tudi LED lučke za nohte, ki omogočajo hitrejši proces sušenja v primerjavi z UV sušenjem. Utrjevanje laka namreč traja le nekaj sekund oziroma manj kot minuto, kar je vsekakor velika prednost. Zaradi tega so takšni modeli tudi skoraj še enkrat dražji od tistih, ki za svoje delovanje uporabljajo ultravijolično svetlobo. Še ena njihova prednost pa je, da imajo LED žarnice zelo dolgo življenjsko dobo oziroma da zdržijo več let brez menjave. Pred nakupom je treba dobro preveriti le, katerim vrstam lakov je namenjen določen model, saj se določeni laki lahko utrjujejo le z ultravijolično svetlobo.

Katera lučka za sušenje nohtov je boljša?

Načeloma tako UV kot LED lučka za nohte dajeta enake rezultate. Ti so sicer odvisni tudi od drugih lastnosti posameznega modela. Glavna razlika med UV in LED lučko je predvsem v času sušenja, saj LED lučka za nohte omogoča utrjevanje v manj kot minuti. Modeli, ki za svoje delovanje uporabljajo UV svetlobo, za to potrebuje nekaj več časa. Tisti, ki se ne morete odločiti med eno in drugo varianto, pa se boste razveselili novice, da obstajajo tudi kombinirani modeli, ki uporabljajo obe vrsti tehnologije.

Ne glede na to, za kakšen model se odločite, pa vam svetujemo, da bodite pozorni na vse njegove lastnosti. Dobro preverite, sušenju kakšnih lakov je namenjen posamezen model, za katerega se odločate, ter kako funkcionalen je za uporabo. Nekateri recimo omogočajo samodejen priklop in izklop, kar vsekakor olajša uporabo. Na voljo pa so tudi modeli z različnimi drugimi funkcijami. Bistveno pa je, kako močan je posamezen model oziroma kako močne žarnice ima. Skupna moč žarnic nam pove moč, s katero bo potekalo sušenje. Ta moč mora biti vsaj 10 wattov, kar je nek skrajni minimum, še bolje pa je, če je lučka močnejša in ima vsaj nekje 30 wattov. Tako boste lahko z njo res lahko poskrbeli za učinkovito sušenje ter za večjo obstojnost in daljšo življenjsko dobo vašega laka za nohte.

Sledite nam na naši Facebook strani Mollon PRO Slovenija.